Ilyen volt a Vegan Summit 2025: mi újat tud mutatni egy ilyen esemény egy elhivatott vegánnak, és van-e ott keresnivalója egy mindenevőnek? Szerzőnk bemutatja a 4+1 kedvenc márkáját is az eseményről.
Vegánnak lenni nem könnyű, legalábbis Magyarországon. A legtöbb menzán sokszor be kell érni a rántott gomba-köret kombóval, a boltok polcain sincsenek mindig jól látható helyen az állati eredetű összetevőktől mentes termékek, a családi-baráti összejöveteleken sem mindig gondolnak rájuk, cserébe hallgathatják a jó tanácsokat arról, milyen fontos a hús, a tej és a sajt a szervezetnek.
Ennek ellenére hazánkban is kialakult mára egy távolról is jól látható méretű, vegán életformát folytató vagy ez iránt nyitott réteg. Budapesten került sor egy nagyszabású, a vegán életmódra fókuszáló, egész napos rendezvény, és már kapunyitás előtt elfogyott rá minden jegy.
Sok példát láttunk már arra, amikor egy tematikus esemény a valóságban csalódást okozott, sok a banánhéj, amin könnyű elcsúszni. Alapvetően azért látogattunk el a Vegan Summit 2025-re, hogy megtudjuk, egy gyakorló vegánnak tud-e újat mutatni, hasznos információkkal szolgálni, és hogy egy falánk mindenevő, vegánsággal csak érintőleges kapcsolatban lévő látogató is jól érezheti-e magát rajta.
Unalom helyett
A Vegan Summit 2025 programja több fő pillérre épült, nyitástól zárásig zajlottak egymás után egy nagy teremben a különféle előadások, kerekasztal-beszélgetések, a gasztronómiától kezdve az egészségen, fenntarthatóságon, biotechnológián át egészen a gazdasági lehetőségekig érintve rengeteg kérdéskört.
Szalai Péter // Forbes.hu
Az előadások, kerekasztal beszélgetések iránt rengetegen érdeklődtek. Fotó: Szalai Péter
Ügyesen vegyítették a könnyedebb, bárki által befogadható és a hardcore-abb szakmai témákat, szóval jó eséllyel minden látogató találhatott köztük olyat, amihez tud kapcsolódni.
A sokoldalúságot a meghívott vendégek köre önmagában reprezentálta. Schwab Richárd gasztroenterológus és Szabó Adrienn dietetikus mellett például feltűnt a színpadon Litkai Gergely, Steiner Kristóf, vagy épp Páli Judit bikinifitnesz-bajnok, sőt még punkzenész is Acélos Balázs (Don Gatto) személyében.
A privát workshopokon különféle specializált területekben mélyedhettek el az érdeklődők, például megtanulhatták, hogy mikor, milyen szépségápolási terméket kell használniuk, vagy egy-egy menüsor elkészítését is.
Szalai Péter // Forbes.hu
A vegánság egyik alapja az étkezés.
Ha már itt tartunk, természetesen és szerencsére a falatozásra is óriási hangsúlyt fektettek az eseményen. A teljesen korrekt fogásokat kínáló büfék mellett számos helyen lehetett belekóstolni különféle finomságokba a bazársoron. A kiállítók nemcsak bemutatták portékáikat, de lehetett is tőlük vásárolni. A kínálat az édestől a sósig terjedt, a csokitól kezdve a kencéken, krémeken át egészen a vegán kolbászokig, és természetesen lehetett találkozni növényi alapú illatszerekkel, sminkekkel, testápolókkal foglalkozó vállalkozásokkal is.
A kiállítók között voltak nagy multicégek, disztribútorok éppúgy, mint pár fős hazai manufaktúrák egyaránt. Ami nagyon tetszett, hogy beszélgetni is lehetett velük, így a totál laikusok is képbe kerülhettek azzal kapcsolatban, hogy egyik-másik termékcsalád mire jó, kinyitva számukra egy egészen új világot. És azoknak is tudtak újat mondani, akik szakértőnek számítanak vegán fronton.
4+1 kedvenc kiállító
Bean-to-Bear. Aprócska magyar vállalkozás, saját műhelyben készítenek irgalmatlanul finom vegán csokoládét. Az alapanyagok beszerzése során kiemelt figyelmet fordítanak a fair-trade kereskedelemre is. A csomagolás merített papírból készül, amibe belekeverik a kakaóbab héjának törmelékét is.
Szalai Péter // Forbes.hu
Nem csak a csoki igényes, hanem a csomagolás is.
Sophie’s Delight. Kézműves vegán sajtokat készítenek, például tofu vagy kesudió felhasználásával. A tevékenységüket Angliában kezdték meg kinti magyarok által alapított családi vállalkozásként, és most térnek haza, hogy Magyarországon is megkezdjék a termékek forgalmazását. A sajtjaik csodálatosak!
Nutridude. Apró magyar cég, amely különféle ízesítésű vegán mogyorókrémeket készít, például szabolcsi alma felhasználásával. Most kezdik meg a termékek forgalmazását, csak drukkolni lehet nekik, a portékájuk döbbenetesen jó ízű – amellett, hogy igen egészséges.
Szalai Péter // Forbes.hu
A Nutridude vegán mogyorókrémnek van olyan fajtája, amihez szabolcsi almát is használnak.
Cosmofood. Néhány főt foglalkoztató családi vállalkozás, akik zöldség és gyümölcskristályokat készítenek, illetve forgalmaznak. A speciális eljárással készülő finom étrendkiegészítő igen egészséges, rengeteg vitamin pótlására alkalmas, és több különféle formában is fogyasztható.
Vauu: A kakukktojás a válogatásban a Vauu, amely vegán kutyatápszer és vitamin előállításával foglalkozik. Egy kis, Szeged közeli műhelyben zajlik a munka, ahol saját fejlesztésű termékek készülnek. Ezt nem kóstoltam, de hát őrület önmagában az, hogy létezik vegán kutyavitamin, ezt egyszerűen nem lehet nem szeretni!
Szalai Péter // Forbes.hu
Van már magyar gyártású vegán kutyavitamin is.