A húsgolyó negyven éve tartó sikerén felbuzdulva elszakadtak az északi konyhától.
Mi történt? Az IKEA 40 éves húsgolyó-sikere alkalmából bevezeti az étlapra a falafelt, bővítve növényi alapú kínálatát. Az új golyó csicseriborsóból, cukkíniből, hagymából és fűszerkeverékből készül, az éttermekben kuszkusszal, aiolival (foghagymás-krémes szósz) és citromszeletekkel tálalják majd. A következő hat hónapban fokozatosan egyre több országban válik elérhetővé, írja a retaildetail.eu.
Az IKEA célja a falafel bevezetésével, hogy még több vendéget ösztönözzenek a növényi alapú ételek fogyasztására, miközben továbbra is ötvözik a svéd gasztronómiai hagyományokat és a fenntartható étkezést. A cég mottója továbbra is frappáns:
„Lapra szerelt bútorokat és kerek formájú ételeket árulunk”.
Húsgolyó Histöry. A köttbullar – vagyis a klasszikus svéd húsgolyó – 1960-ban indult az IKEA első éttermében, majd 1985-től a világ összes éttermében bevezették. Ma évente közel másfél milliárd darabot adnak el belőle, és az IKEA 473 étterme évente 710 millió vendéget szolgál ki 63 piacon. Az évek során a vállalat folyamatosan bővítette a kínálatot: a csirke- és zöldséggolyókat, majd 2020-tól a növényi alapú „huvudroll” golyót, most pedig a falafelt vezetik be.