Ha New Yorkban járunk, a húsrajongók számára szinte kötelező zarándokhely a Peter Luger Steak House, ami évtizedek óta a legnépszerűbb steakhouse minősítéssel büszkélkedhet. Itt került közelebb a vendéglátáshoz és töltött el több, mint egy évtizedet, majd magával hozta a szakértelmet a Beerstro14 tulajdonosa. Ez a hely nem egy klasszikus steakhouse és épp ez benne a legizgalmasabb! Olyan, mintha egy párizsi bisztró és az amerikai húsimádat találkozna Budapestre szívében, a Károlyi utca egy csendes szakaszán.
A belépő, amit nem lehet kihagyni: steaktál két főre
A Beerstro14 étlapjának szíve-lelke a steaktál – ami egyben tökéletes belépő is azok számára, akik először ismerkednek a steak világával, és azoknak is, akik már régóta tudják, mit keresnek. Két fő részére ajánlják, de ennél többről van szó: ez a tál maga a húsélmény esszenciája, gondosan válogatott nemzetközi válogatásban.
A tál bevezetés a prémium steakek világába: bélszín Új-Zélandról, rib-eye Argentínából és hátszín Uruguayból származik. A húsok mellé gratin burgonya, szívsaláta, édesburgonya gerezdek, valamint borsmártás és chimichurri kerülnek – az egész tál úgy van összeállítva, hogy minden falatban ott legyen a bisztróság játékossága, a steakhouse szenvedélye, és az a tudatosság, amit egy fine dining konyhától várnánk. Ez a tál nemcsak finom, hanem okos döntés is, úgy lakhatunk jól, hogy választanunk kellene. Nem véletlen, hogy ez a legnépszerűbb fogás – húsimádók és steak-újoncok egyaránt visszatérnek miatta.
Amerikai ikonok budapesti színpadon
A klasszikus amerikai fogásokat, mint a Surf & Turf vagy ráktorta, kevés helyen találjuk meg Budapesten, a Beerstro14 étlapján mégis természetesnek hat mindkét fogás. Az US Omaha Stefania steak és a grillezett királyrák találkozása ropogós vadbrokkolival és rákpáncélból készült szósszal izgalmas kombinációt alkot. A prémium rákolló húsból házi remoulade mártással készült ráktorta pedig valódi ízbomba.
Nem meglepő, hogy csúcsidőben két héttel előre kell asztalt foglalni.
A borlap, ami bejárja a világot és koktélok egyedi receptúrával
Az étterem borlapja önmagában is élményt kínál: közel 90 gondosan válogatott tétel sorakozik rajta a világ legnevesebb borvidékeiről. A széles külföldi választék mellett magyar pincék limitált szériás tételei is megtalálhatók. A válogatás mögött személyes kapcsolatok, szakmai elhivatottság és szenvedély húzódik meg. Vacsoraidőben sommelier is a vendégek rendelkezésére áll, hogy az étel és bor harmonikus találkozása valóban emlékezetes legyen.
A borok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a Beerstro14 egyedi koktéljai is. A paprikás Paloma Twist például egy saját kreáció, amely kaliforniai paprikából, csilivel és tequilával készül – csípős, friss, hosszú lecsengésű, tökéletes választás egy szaftos rib-eye steak mellé. A házilag készített szirupokkal, többségében magyar alapanyagokból megalkotott italok nemcsak tökéletesen passzolnak az egyes fogások mellé, hanem önálló élményt is nyújtanak. A Beerstro14 nem harsány, nem hivalkodó – de annál markánsabb. Egy olyan hely, amely egyszerre tiszteleg az amerikai steakhouse hagyományai előtt és frissíti fel azt egy európai, franciás bisztróstílussal. A design letisztult, a hangulat emberközeli, a vendéglátás figyelmes és személyes. Nyáron a belső udvar fedett terasza különleges atmoszférát teremt: a kovácsoltvas korlátok, az öreg boltívek, a szökőkút és a történelmi épület tökéletes.