Írta és rajzolta: Jelinek Míra
India városainak utcáin körüllengett a füstölő, a bazár, a curry és a tehenek szaga vagy illata.
Két hét kintlét után, hazajöttömkor nagyon hiányzott Delhi vibrálása, az ételek, a ruhák és a sok-sok hagyomány. Elindultam felfedezni Budapest utcáit teljesen új szempontból, autentikus indiai helyeket keresve. Amikor a Kashmirt (azóta kedvencemet) megtaláltam, ujjongva jártam végig a tömött, fűszeres sorokat, kerülgettem a turbános eladókat, és ahányszor csak betérek valamelyik indiai boltba, elöntenek az emlékek, és visszarepítenek India mesés bazárjaiba.
Kashmir
VIII., Népszínház u. 23.
Bazár, étterem, mosoda, fodrászat, kozmetikumok és fesztivál. Ezek a Pakisztán és India határán fekvő Kasmírból elmenekült Zahid Mehmood fokozatosan felépített Kashmir-láncának (Kashmir Birodalom) szolgáltatásai. Miután Zahid 2010-ben Magyarországra jött, rengeteg nehézségbe ütközött, mire 2016-ban megnyitotta első Népszínház utcai vállalkozását, a Kashmir Bazárt. Amikor megérkezett, rögtön bezárták négy hónapra, mivel nem voltak meg a szükséges papírjai, de aztán olyan gyorsan ráragadt a magyar nyelv, hogy hamar megkapta a tartózkodási engedélyt öt évre.
Közben egy időre Norvégiába költözött, miután első budapesti vállalkozása, egy gíroszos, befuccsolt. Kint sofőr lett, magyar feleségével és fiával élt, de hat év után felesége úgy döntött, visszaköltözik Magyarországra, és egy átlagos hétköznapon fiukkal együtt szó nélkül otthagyta őt. Így Zahid is kénytelen volt visszajönni, ekkor nyitott élelmiszerboltot, ami eredetileg felesége ötlete volt.
A Kashmir Bazárban elsősorban autentikus indiai, pakisztáni, iráni, török, afrikai és afgán termékeket lehet vásárolni, Budapesten csak kevés helyen fellelhető márkákat. Zahid nem sokkal később a Népszínház és a Tolnai utca sarkán megnyitotta a Kashmir Éttermet is. Ezen a szintén indiai–pakisztáni ételeket kínáló helyen manapság nagy a pörgés, alig találunk üres asztalt, a futárok is ki-be rohangálnak. Belül olyan, mintha egy másik világba csöppennénk, népszerűsége ellenére nyugodt, békés hely, az árak pedig messze nem érik el a többi belvárosi (indiai vagy nem indiai) étterem árait.
Az ételek kétségkívül az észak-indiai konyha legjavát képviselik, választhatunk sokféle lencséből és paneerból (házi indiai tejsajt), de a húsos fogások is kiválóak. Időközben megszűnt a vele szemben, a Tolnai és a Népszínház utca másik sarkán levő kínai ruhaáruház, Zahid kapott a lehetőségen, és átköltöztette a már régóta nagyobb teret igénylő Kashmir Bazárt. Az a célja, hogy a Népszínház utcában idővel minden fontos szolgáltatás elérhető legyen, akár egy plázában, ezért mosodát nyitott a bazár régi helyén, mellé, az étterem szomszédságába pedig fodrászatot.
Pándzsáb Tandoori Indiai Étterem
XIII., Pannónia u. 3.
Az India Pandzsáb tartományából származó Ranjeet Kumarnak és feleségének étterme Budapest egyik első indiai helye. A 2004-ben elindított családi vállalkozás a vendéglátóipari egységek többségével ellentétben a koronavírus-járvány időszakát arra használta ki, hogy felújítsa a régi, sötét fabútorokkal és tükrökkel dekorált helyiséget, ami annyi vendég szíve csücske volt. Letisztult, fehér csempés, tágasabb változatot varázsoltak belőle, de a kiszolgálás és az ételek ugyanolyanok maradtak. A tér barátságosabbnak hat az elefántos és mandalás faliszőnyegekkel.
Az ízek itt is európaiasabb indiai konyhát képviselnek, de szerencsére pont jó mértékben. Vastag étlapjuknak nehéz a végére érni, de mindenképp érdemes kipróbálni a különféle előételeket, például a samosát vagy a négyrészes szószos tálat, a húsos és zöldséges főételeket. Fogásaik nagy része itt is hagyományos tandoori kemencében sül. Az elsőre bizarrul hangzó sós lassi istenien finom, ennek oka valószínűleg az, hogy helyben készül a joghurt.
Chef’s corner
VI., Vörösmarty u. 31.
A Nelco indiai szupermarket melletti étterem eredetileg DosaMosa néven indult a covid után, ugyanis a járvány alatt kezdtek el elvitelre főzni, de később már helyben is lehetett fogyasztani a nagyrészt dél-indiai ételeket.
A hely viszonylag kicsi: rögtön az ajtó után két kisebb asztal, utána a pult és egy kis konyha. Az asztalok melletti titokzatos lépcsőről azt feltételezhetnénk, hogy csak egy, a dolgozóknak fenntartott zughoz vezet, de fent is vannak még asztalok. A pultban általában kábé hatféle ételt kínálnak, de az étlapról is rendelhetünk külön – már csak az aranyos piktogramok miatt is érdemes megnézni. Sokféle üdítőjük van, de itt is ajánlatos kipróbálni a mangólassit, az Indigóéval ellentétben jó joghurtos.
Az ételeket a szokásos réztálakban hozzák ki, miután felmelegítették, némelyiket gyorsan elkészítették, az asztalokon pedig már eleve kint vannak az evőeszközök és egyebek. Naan kenyerük messze az egyik legjobb a városban, de valahogy itt is mindig kevésnek bizonyul az elfogyaszthatatlan mennyiségű dal tadkával (lencsés egytálétel) vagy butter chickennel (indiai vajas csirke) szemben. Ezt valószínűleg az is erősíti, hogy a főételek viszonylag hígak, jó sok bennük a szósz, a finom, omlós csirkedarabokat hamar elkezdtük hiányolni.
Salaam Bombay
V., Garibaldi u. 4.
A Parlamenttől alig egy utcára levő étterem irigylésre méltó lokációja ellenére abszolút megfizethető, a kiszállítás pedig (csúcsidőn kívül) legfeljebb fél óra. Első rendelésünk után úgy döntöttünk, megnézzük élőben is, és nem kis meglepetést okozott.
A már megszokott indiai kifőzdék helyett fehérterítős, félhomályos, bárpultos helyiségbe toppantunk, miután a privát rendezvényekre fenntartott teremből kedvesen átirányítottak. A berendezés és a magyar pincérek ellenére az étel kétségkívül indiainak mondható, bár igencsak érezhető rajta az európaiság. Nem is titkolják, honlapjukon a második mondat utal rá, hogy itt bizony az indiai hozzávalók ellenére felfedezhető a nekünk ismerősebb ízvilág.
A megrendelt négy különböző főétel közül csak az egyiket találtuk enyhén csípősnek, a saag paneerba (spenótos házi sajt) pedig kicsit kevesebb fűszer jutott. De még így sem csalódás a krémes, menzás spenótfőzelékre még csak a távolból sem hasonlító szósz, és benne a paneer isteni volt.
Amitől viszont elsőre összecsordult a nyál a szánkban, az az előételnek kért pappadum (csicseriborsólisztből sült lepény) és a hozzá kínált mártások voltak. A tökéletesen ropogós kenyerek meghozták a kedvünket a további naanrágcsálásra, ezek után nem volt kérdés, hogy maradunk.
A hely ritkán van tele, ezért asztalt csak nagyobb csapattal kell foglalni. A bejárat melletti lounge area-ról nehéz eldönteni, hogy koktélfogyasztásra vagy valami hagyományosabb indiai étkezésre van fenntartva, mindenesetre barátságossá teszi a helyet. Az itt elköltött ebédből azzal a tanulsággal tértünk haza, hogy a legtöbb budapesti, hagyományos étteremmel szemben az indiaiakról a külső, az árak vagy a felszolgálók alapján esélyünk nincs megítélni, hogy jó helyre jöttünk-e. Ez mindig az első mangólassi után dől el.
Indigo
Pest: VI., Jókai u. 13.
Buda: II., Fény u. 16.
A 2005 óta Pesten és 2015 óta már Budán is működő Indigo talán az egyik legismertebb indiai hely a fővárosban. Az észak-indiai konyhára specializálódtak, több mint 140 fogásuk jelentős része hagyományos tandoori kemencében készül. Autentikus fogásokat kínálnak nagy választékban, de az ételek és maga az étterem is kissé eleurópaiasodott. Ez azonban egyáltalán nem megy a minőség rovására, de kevésbé csípős és extravagánsan fűszerezett ételeket kóstolhatunk, magyar árakon.
Az étterem berendezése sem tipikus indiai, kioszkhoz hasonló helyet juttat eszünkbe, jelentősen kevesebb kép van a Taj Mahalról, és a stílus is kicsit egységesebb. Letisztult dizájnja hasonló, mindkét helyen gyönyörű festés van a falon, de a bútorok egyszerűek.
Mindenképp foglaljunk asztalt, főleg hétvégén, mert ezt az éttermet már tényleg sokan felfedezték. Hétköznap kérhetünk csirkés vagy vegetáriánus ebédmenüt, ami egy sok rekeszes tál többféle kisebb fogással. Ugyan a pincérek itt is nagyrészt magyarok, a rendelés kissé barkóbaszerű volt, és a kiszolgálás sem a leggyorsabb, de a tipikus indiai réztálakban kihozott ételek valamelyest kárpótolnak. Házi fogásuk az Indigo’s special paneer, ezt mindenképp érdemes kipróbálni, ahogy a kicsit túlárazott mangólassijukat is. Utóbbiban sokkal több a mangó, mint más indiai éttermekében.
BAZÁROk →
VI., Hunyadi tér 12.
A Hunyadi tér sarkán eldugott bolt mellett simán elsétálhatunk, azt gondolván, hogy csak egyike a számos, kukoricakonzerven és százas papírzsebkendőn túl nem sok mindent kínáló kisboltnak. Tévedünk. A Nelco ázsiai (főleg indiai), afrikai és latin-amerikai élelmiszereket árul, valamint olyan alapdolgokat, mint a henna vagy a kuktafazék. Abban a pillanatban, hogy belépünk, odavonzzák tekintetünket az egysornyi színes zacskós lencse és más hüvelyesek, valamint az ötkilós rizses zsákok. Beavatatlan szem azt hinné róluk, csak egy stóc virágföld.
Ezek az indiai élelmiszerboltok jellemzői, ahogy az is, haogy a pepsis hűtőben itt nem üdítőket és energiaitalokat tartanak, hanem kókuszt, balzsamkörtét, tarót (krumpliszerű gyökérzöldség), mangót és más gyümölcsöt, zöldséget, valamint falooda innivalók (dél-ázsiai tejes desszert) hatalmas választékát (többek között mandulás, csokis, pisztáciás, mangós ízűt).
A keleti konyha szinte minden fontos hozzávalóját megtaláljuk, a tamarindtól (indiai hüvelyes) az aloo bhujián (krumpliból készült indiai snack) át a mogyoróolajig, teában viszont már kevésbé felkészültek, kábé háromféle filteresből választhatunk, bár ezek egyike a PG fekete tea, a britek egyik legnépszerűbb márkája. Ám ha chaira (indiai fűszeres tea) vágyunk, azt inkább a fűszerek között keressük, és külön vegyünk hozzá fekete teát, ez a legbiztosabb megoldás.
Az árak itt is csak elvétve vannak kiírva, de ha megkérdezzük az eladót, kiváló magyarsággal válaszol, és meglepő módon már cash helyett is készpénzt mond.
Flavours by India
VI., Teréz krt. 33.
Ez a körúti bolt ugyanúgy az indiai konyha alapélelmiszereit árulja, és a lehető legjobb helyen van. Ha a Művész moziban túl hosszú a popcornra várakozók sora, csak menjünk át a zebrán, és tankoljunk fel a legjobb indiai chipsekből. Az üzlet mérete ellenére a választék itt sem kicsi.
VII., Wesselényi u. 36.
Ha mathrira (fűszeres, sült búzalisztes snack), rézedényre vagy színes indiai ruhára vágyunk, jó helyen járunk. Belépve kaotikus látvány fogad, elsőre nem is értjük, hol rejtegetik az élelmiszereket. Jobbra, a hűtők mellett egy kis lépcsőn azonban lejutunk az alagsorba, itt megvan minden, amire egy indiai fogás elkészítéséhez szükség lehet, teákból, főleg chaiból pedig hatalmas a választék, találunk díszdobozos teaválogatásokat is.
A sorok végén bújnak meg az indiai és afrikai kozmetikumok, főleg hajápoló termékek. Az ajándékboltra hasonlító előtér tele van edényekkel, hennával, szobrocskákkal és ékszerekkel is, a galériáról pedig színes ágyterítők és szárik (hagyományos női viselet) lógnak. A baloldali szobáról először könnyen hihetjük, hogy raktár, csak véletlenül nyitva hagyták az ajtót, de a szétszórt bútorok, anyagok és ruhák eladók, érdemes köztük jó mélyre túrni. Semmiképp ne hagyjuk ki a leárazott ruhaneműk kosarát – az árak az üzlet többi részében kissé borsosak. A boltot egy indiai házaspár üzemelteti, több mint tizenöt éve költöztek a Wesselényi utcába, miután kinőtték az előző helyiséget.
Webshopjuk is van, és a Woltnál is rendelhetünk tőlük. Ajánlanak különleges szolgáltatásokat, például DVD-kölcsönzést, ajurvédikus masszázst és főzőkurzust indiai séffel.
Namaste India
Budapest Store
VII., Wesselényi u. 51.
Ahogy már az utcán lévő plakáton is látszik, a boltban nemcsak indiai, de pakisztáni, török, afrikai, kínai, japán, thai és még Srí Lanka-i élelmiszerek is kaphatók. A lépcső melletti vitrinben a vízipipától a dobon át a legyezőig bő a kínálat, a pulthoz pedig alig lehet odaférni a sok kirakott karkötőtől.
Indus Bazaar
VIII., József krt. 80.
Ebben a bazárban már nehezebb eltévedni, mivel jóval kisebb, mint vetélytársai, ebből kifolyólag a választék sem olyan, mint máshol. Az alapvető élelmiszerek és apróságok azért itt is megvannak, és az eladók elképesztően kedvesek. De a halszagra készüljünk fel, az itt kevésbé kellemes.
Desi Market
VIII., Üllői út 52/b
A Corvin-negyed környékének meglepően sok bazárja közül ez talán a legkisebb, az Indus bazárhoz hasonló kínálattal, főleg Ázsiából és Afrikából hozott termékekkel. Instagram-oldalukon minden élelmiszerről külön posztjuk van, tökéletes angolsággal írják le, mit kell tudni az adott termékről, és mire lehet felhasználni. Érdemes megnézni, mivel szinte többet tudunk meg, mint az interneten és a csomagoláson talált információkból együttvéve.
Kohinoor Bazaar
VIII., József krt. 20.
2011 óta működik Budapesten ez a főleg pakisztáni élelmiszereket kínáló bolt, de azóta Debrecenben és Szegeden is nyitottak üzletet. Vásárolhatunk még indiai, dél-amerikai és afrikai termékeket, és a polcokon halomban állnak a díszített vízipipák. Hátul külön hentespultban kínálják a halal húsokat, a honlapjukon tradicionális recepteket is adnak hozzájuk.