Írta: G. Tóth Ilda, Somogyi Szonja
Dr. Mangó Gabriella: A gyógyítás útjai
Jaffa kiadó, 2024, 4499 forint
Miről szól? „Itt bolyongunk a természetgyógyászati és orvosi gyógymódok útvesztőjében, és elfelejtjük, hogy a gyógyítás kulcsa a mi kezünkben van!” – írja egy ponton könyvében Mangó Gabriella. A háziorvos, természetgyógyász, influenszer – nem mellesleg hétgyerekes anya – arra tette fel az életét, hogy ebből az útvesztőből kisegítse, és a gyógyulás felé terelje a pácienseit.
Tapasztalataiból tanulta meg, hogy a kétfajta orvoslás kiegészíti egymást, ezt a tudást adja át olvasóinak is korábbi kötetének kibővített változatában. Bemutatja a hagyományos kínai orvoslást, a tibeti gyógyászatot és a Magyarországon alkalmazott természetgyógyászati módokat. Mozgásterápia, reflexológia, aromaterápia mellett szó esik például köpölyözésről, apiterápiáról és fitoterápiáról is.
Kinek ajánljuk? Annak, aki hisz benne, hogy a természetgyógyászat és az orvostudomány támogathatják egymást, és ehhez útmutatót keres. És annak is, aki még nem hisz benne, de hiteles forrásból szeretne informálódni róla.
Dr. Máté Gábor és Dr. Gordon Neufeld: A család ereje / Ragaszkodj a gyermekeidhez!
Open Books, 2024 (bővített kiadás), 4999 forint
Miről szól? A régi klasszikust új fejezettel egészítette ki a Kanadában élő magyar szerző. A covid óta ugyanis sokkolóan megugrott a mentális problémák száma a fiataloknál, ezért Máté Gábor még alaposabban elemzi az egészséges szülő-gyerek kapcsolatot. Útmutatót ad, milyen szerepre érdemes törekedniük a szülőknek a gyerekeik életében, és elmagyarázza, hogy a kortársak miért egyre fontosabbak fiatalkorban.
Kinek ajánljuk? Kétségbeesett szülőknek, hátha picit megnyugszanak, hogy nincsenek egyedül.
Rhiannon Lambert: A táplálkozás tudománya
Libri, 2024, 8999 forint
Miről szól? Az egykori tehetséges muzsikus szerzőnek magánklinikája van Angliában, és azért kezdett könyvet írni, mert megelégelte az áltudományos diéták terjedését. Azt írja, a szupermarketek címkéitől a közösségi médián át a magazinok hirdetéseiig minden tele van fél- vagy hamis információval arról, hogyan éljünk egészségesen. Szándékosan kerüli a túl tudományosan hangzó, az átlagembert megijesztő szakkifejezéseket, és a lehető legegyszerűbben magyarázza el például, hogy mik a fehérjék vagy az ásványi anyagok, hogyan kell kiegészíteni a növényi alapú táplálkozást, vagy miként lehet leszokni a falási rohamokról.
Kinek ajánljuk? Semmiképp sem feketeöves táplálkozásszakértőknek, inkább azoknak, akik kezdők az egészséges étkezésben.
Dr. Peter Attia és Bill Gifford: Végigélni – A hosszú élet tudományos alapjai
21. Század Kiadó, 2024, 6990 forint
Miről szól? Lényegében arról, mennyire tehetetlen az orvostudomány a betegségek nagyobb részénél, merthogy azokat inkább megelőzni lenne célszerű. A szerző orvosnak tanult, és az egyetemen rájött, hogy az orvosi képzésen tanultak még a gyors halál ellen is hatékonyabbak, mint a lassú ellen. (Gyors halál például a baleset, sérülések vagy valamilyen fertőző betegség.)
Az Apokalipszis Négy Lovasának nevezi el Attia azokat a krónikus betegségeket, amik a leggyakrabban okozzák a lassú halált, ezek a szívroham, a rák, a neurodegeneratív betegség, illetve a 2-es típusú cukorbetegség és az azzal összefüggő anyagcserezavarok. Ezek ellen pedig sokkal előbb el kellene kezdeni küzdenünk, mint tesszük.
A hosszú, jó élet titkai közt persze elsősorban olyan triviális dolgokat sorol, mint a testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrendkiegészítők fogyasztása – mindezeket alapos tudományos háttérrel –, de azért előkerülnek a barátok és a szeretet is, nélkülük a lét szerinte purgatórium.
Kinek ajánljuk? Aki nemcsak tovább, de jobban is szeretne élni.
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Ünnep könnyebben
Central Könyvek, 2023, 9980 forint
Miről szól? Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és diétázóknak már több könyvet is írt a 160 grammos szénhidrátdiétáról a szerző, receptekkel, jótanácsokkal, ebben a tavaly karácsonyra megjelent kötetben a limitbe beleférő ételeket ajánl. Halak, eritrittel készülő édességek és persze saláták viszik a prímet, de előkerül a kacsamell, a töltött káposzta vagy a marharagu is.
Kinek ajánljuk? Akinek számolnia kell a szénhidrátbevitelt, kivéve, ha nem mindegy a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok aránya, ezeket ugyanis nem részletezik az egyes receptek.