Tisztára, mint a Szomszédokban! – kiáltott fel a gazdagréti Cukker Sütibolt egyik vendége, miközben a cukrászdába sorra beköszönő ismerősöket szemlélte egy szelet torta mellett. Pedig Leopold Erika és Jutasi Eszter nem is a teleregényben híressé vált XI. kerületi lakótelepen, hanem a mellette levő családi házas városrészben nyitotta meg két éve parányi üzletét. Mindketten pályaelhagyók: Erika újságíróból először gasztroblogger lett, míg Eszter az ügyvédi pályára nem vágyott vissza a gyermeknevelés után. Mivel régóta szeretnek (és tudnak) sütni, egymástól függetlenül elvégezték évekkel ezelőtt az OKJ-s cukrásziskolát – gondolták, még szükségük lehet a papírra.
A 2010-es évek elején, az Ördögkatlan Fesztiválon barátkoztak össze, közös ismerősökön keresztül, és egyszer csak megbeszélték: mindketten szívesen nyitnának cukrászdát, de nem egyedül. „Innentől úgy vettük, hogy mi ezt eldöntöttük.” Három éve elkezdtek helyet keresni a sütiboltjuknak. Gazdagrétet szemelték ki, és felderítő sétáik egyikén megláttak egy helyiséget, belül szép burkolattal, csíkos tapétával. Az ablaküvegen benézve gondolatban azon nyomban be is rendezték. Szerencsére hatalmas beruházás sem kellett a sütéshez. „Minden gépünk háztartási, csak a mosogatóból kellett az előírásoknak megfelelően profit beépítenünk. És összesen két sütőnk van, mert úgyis csak ketten sütünk, négy kézzel.”
Árak (forint):
Tortaszeletek: 700–800
Kekszek: 300–400
Piték: 600–720
Brownie: 300
Szeletes sütik: 400–450
Azt mondják, vásárlóik nagyon értékelik, hogy ízesek, mégis könnyedek a süteményeik, és hogy semmi sem túl édes. „Meglepi őket, hogy például a málna mennyire málnaízű, a csokitorta meg csokis.” (Utóbbiról magam is megbizonyosodtam, így van.) Van, hogy egy héten harminc torta is elfogy, persze nagyrészt rendelésre. Miután ugyanis a hely konyhával együtt 33 négyzetméter, estére mindig kiürül a pult, egyre többen előre rendelnek. „Nonstop sütünk, amikor itt vagyunk.”
Mindent saját ízlésük alapján készítenek, az alap általában családi recept, amit továbbgondolnak. „Nutellás tortát szinte viccből csináltunk először, de olyan kapós lett, hogy azóta is repertoáron tartjuk. A szezonális, gluténmentes gesztenyetortának pedig akkora rajongótábora lett, hogy talán maradnia kell nyárra is.” Úgy látják, ma már nem igazán lehet mindenmentes kínálat nélkül cukrászdát működtetni. „Akkora öröm elbűvölni egy allergiás gyereket azzal, hogy ő is ehet itt valamit!”
Tavaly nyáron azzal állított be hozzájuk egy kislány, hogy szedett otthon cseresznyét, süssenek belőle valamit. És volt olyan visszatérő vendégük, aki tőlük kérdezte meg, milyen tortát is vitt tavaly a feleségének. Sőt akadtak, akik karácsonyi ajándékot is hoztak a „két bolondos, jókedvű cukrásznak”.
Cukkersüti Bt.
Alapítás:
2018. május
Tulajdonosok:
Jutasi Eszter, Leopold Erika, Krupp Béla (Erika férje)
Árbevétel
(millió forint):
2019
10,0
2020*
10,0
Adózott eredmény
(millió forint):
2019
5,0
2020
5,0
*A Covid miatt tavasszal két hónapra bezártak.
Forrás: cégközlés