A dánszentmiklósi ősfás parkban lévő mini-Provance, a Botanica Hotel a néhai Bálint Ágnes álma volt. Terveit ma már családja valósítja meg. Cikk a júliusi Forbesban, ajánló itt.
„Nem gondoltunk ilyen szintű gasztronómiára, csak azt szerettük volna, hogy a megszálló vendégek jót egyenek. Most meg már a Michelin-csillag a cél” – mondja Horváth Kristóf, a dánszentmiklósi Botanica butikhotel és étterem egyik tulajdonosa. Áradozik a legújabb konyhai fejlesztésekről, a különleges étkészletek és tálalóeszközök iránti szenvedélyéről, az apró részletek kitalálásáról. Mellette felesége, Zsebők Ágota a maga csendes határozottságával képviseli mindazt, amit nemrég elhunyt anyósa, Bálint Ágnes örökül hagyott. Ágota lépésről lépésre vitte sikerre a Botanicát Ágnessel, férje és sógorai édesanyjuk betegségével, majd halálával csatlakoztak, és igazi családi vállalkozássá váltak.
„Igen, különleges kapcsolat volt a miénk, hétvégén az anyósom volt, hétköznap meg gyakorlatilag a főnököm. Sok időt töltöttünk együtt, tőle ismerem a család történetét”
– mondja Ágota, amikor mesélni kezd. „Lecsapott Ágotára” – fűzi hozzá Kristóf. Amikor először vetődött fel a vendéglátás ötlete, Ágota még csak Kristóf barátnője volt, és projektmenedzserként dolgozott, de eredetileg turisztikai végzettséggel rendelkezett. Akkor még arról volt szó, hogy kipróbálják együtt a munkát: ha a lánynak mégsem tetszik, visszamegy dolgozni Budapestre. „Hihetetlen, hogy azóta kilenc év telt el és mennyi minden megváltozott, miközben organikusan fejlődtünk.”
Horváth Zoltán és felesége, Ágnes is állatorvosok voltak, még az egyetemen ismerkedtek meg. A hetvenes évek végén körzetekbe osztották a végzett orvosokat, így kerültek ők Dánszentmiklósra egy szolgálati lakásba. Zoltán a tenyészeteket látta el, míg Ágnes laborokban dolgozott. Negyven éves korára három egyre felnőttebb fiú – Miklós, Kristóf és Zoltán – édesanyjaként úgy érezte, több kreativitás szorult belé, mint amennyi ahhoz kell, hogy 8-4-ig csipeszekkel a kezében kutatómunkát végezzen egy laborban. A lakberendezés felé fordult a figyelme, részt vett tanfolyamokon, külföldi utazásokon inspirálódott. Férjével a kecskeméti Kéttemplom közben sétálva bukkantak egy kiadó üzletre. Ágnes gondolt egyet és kivette – nem tudta, mire és hogyan fogja használni, de nem akarta többé folytatni addigi munkáját. Így született meg 1996-ban a Kéttemplom Galéria.
A lakberendezési stúdió és képzőművészeti kiállítótérből rövid időn belül fogalom és franchise-ként egyedi bútorkészítési vállalkozás lett.
A Botanicát ma is az Ágnes által megálmodott stílus jellemzi. Fotó: Mohai Balázs
A 2008-as válság tépázta csak meg kissé a vendégkört, de ekkor egy pályázatból adódó ötlet nyomán a dánszentmiklósi Plósz-kastély egykori melléképületéből, melyet addig műhelyként és kiállítótérként használtak, butikhotellé alakították.
„Én ekkor, 2014-ben kerültem a családba – mondja Ágota. Jött az ötlet, hogy ha már itt vannak a szobák, miért ne adnánk ki? Hogy ki is próbálhassák, milyen aludni a bútorok között.” Az eldugott kis butikhotelek ebben az időszakban még nem szaporodtak el gombamód, mint most.
A családban mindenki kétkedve fogadta Ágnes ötletét, nem tudták elképzelni, ki fog fizetni azért, hogy Dánszentmiklóson töltsön egy éjszakát.
Pedig ma már előkelő helyen tölt be a 13 szobás hotel a vidéki, provance-i romantikára vágyók bakancslistáján. Sőt, miután sorban két éven át Michelin-ajánlást is kapott a Botanica konyhája, a gasztroélményekre vágyók is szép számban érkeznek ide. A következő cél pedig a Michelin-csillag.
Bálint Ágnes sajnos ezeket a sikereket már nem érhette meg. Családja azonban összefogva valósítja meg a terveit. Ezekről is olvashatsz a Forbes júliusi számában, amit digitálisan is megvehetsz itt. Lapozz bele!