Egy év alatt nagyot drágult a baromfi, és a közeljövőben nem várható, hogy ez a trend megfordul.
Mi történt? Hiába az árrésstop, drágulnak a legnépszerűbb húsok a boltokban. A csirkemellfilé egy hónap alatt 8 százalékkal, tavaly júliushoz képest pedig 17 százalékkal drágult. A tojás átlagosan 17, a pulykamellfilé 12 százalékkal volt drágább, mint tavaly júliusban, derült ki az RTL Híradó riportjából.
Mivel ezek árréstoppos termékek, a drágulásból arra lehet következtetni, hogy nem a boltok, hanem a beszállítók emeltek árakat az elmúlt évben.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy ha sem a takarmányköltségek, sem az energiaköltségek nem csökkennek, akkor a baromfitermékek fogyasztói ára is növekedhet, feltéve, ha tudják azt érvényesíteni a termelők.
A szakértő szerint nagy valószínűséggel szinte minden baromfihús ára drágulni fog az év hátralévő részében, amiért az aszályhelyzet lehet a felelős.