A Szent András volt az első magyarországi sörfőzde, ahol gyümölcsös sört főztek már a 2000-es évek elején, aztán tavaly úttörők voltak a kisüzemek között az alkoholmentes sörükkel is, most pedig gluténmentes meggyessel rukkoltak elő. A Bukovinszky fivérek klasszikus lagereit az oldschoolabb közönség is szereti, az igazi ínyencek pedig lelkesen kóstolgatják a Tesztandrás sorozat bizarrnál bizarrabb kísérleteit, a füstölt szilvás stouttól az earl grey porteren át az egzotikus IPA-kig.
Cikk a Forbes Life-ban, ajánló itt.
„Van még a füstölt kolbász kenyérrel nevű sörötökből?” Éppen a vasárnap délutáni főzdetúra előtt tette fel a meghökkentő kérdést a Rózsa Sörkert csaposának egy vendég. Nem alaptalanul. A kertkapu túloldalán, a Szent András Sörfőzdében egy időben tényleg főzték a valószerűtlen ízű sört. 2022 tavaszán, a Tesztandrás nevű kísérleti sorozatuk részeként készült belőle egy tanknyi, azaz hatezer palack.
„Aztán annyira beégett azoknak, akik kóstolták, sőt azoknak is, akiknek a haverja kóstolta, hogy azóta is keresik. Pedig áprilisi tréfának indult” – mondja Bukovinszky Béla, a főzde egyik tulajdonosa.
Miután Magyarországra is bejött a pastry ale-ek, azaz süteménysörök divatja, Béla és tulajdonostárs öccse, László elgondolkodtak, hogy rá kellene csatlakozniuk a trendre. Csakhogy az édeskés, sütiízű italok a személyes stílusuktól igencsak távol állnak.
„Beláttuk, hogy nem főzhetjük mindig azt a sört, ami nekünk ízlik, mert akkor itt csak pilzeni meg IPA készülne” – mondja László. „Agyaltunk, milyen poént lehetne rávarrni a divathullámra” – nevetnek. És mivel Békés a kolbász hazája, egyszerű megoldásnak tűnt, hogy süti helyett legyen kolbászízű a legújabb kísérleti sör.
Békésszentandráson ugyan mindössze 3800-an laknak, de a Holt-Körös partján horgászó, evező és napozó nyaralók évente 135 ezer vendégéjszakát töltenek a településen. Fotó: Mohai Balázs
Nem adunk el sokat, inkább kiszórakozzuk magunkat
A Bukovinszky fivérek 2013-ban vették meg a legrégebbi magyar kisüzemi főzdét, a Szent Andrást, és amellett, hogy megtartották annak régi klasszikus söreit, egészen extrém kísérleteket is folytatnak. Igaz, már elődjük, Simkó József is igazán vállalkozó kedvű sörmester volt.
Az első volt az országban, aki gyümölcsös sört készített, szilvából és meggyből, még a 2000-es évek elején, amikor a kanyarban sem volt a sörforradalom.
Mivel a főzde már harmincéves, a kínálatukban van egy oldschool vonal és hozzá masszív közönség is, ők inkább a hagyományos sörízű söröket fogyasztják. Ma évi egymillió liter sört főznek le, ezzel a Pécsi Sörfőzde után a legnagyobb kisüzeminek számítanak.
Most harmincpár féle sörük van, a klasszikusok mellett IPA-k, stoutok, búzák és valódi gyümölcs hozzáadásával készült sörök, ezek mellett nagyjából havonta lefőznek egy tanknyi valamilyen Tesztandrást. „Utóbbiakból jellemzően nem adunk el sokat, inkább kiszórakozzuk magunkat” – mondja Béla.
Most harmincpár féle sörük van, a klasszikusok mellett IPA-k, stoutok, búzák és valódi gyümölcs hozzáadásával készült sörök. Fotó: Mohai Balázs
Sok éve gondolkodnak alkohol- és gluténmentes sörökön is, és előbbiből az elsőt tavaly nyáron dobták piacra, utóbbiból a jól bevált meggyes ízzel rukkoltak elő idén tavasszal. Az alkoholmentes volt az egyszerűbb feladat, mert az látható méretű piac. Ott inkább az a kihívás, hogy alkoholmentes és finom is legyen egyszerre, és ez ritkán szokott sikerülni. Azt viszont nehéz belőni, hogy a lakosság néhány százaléknyi gluténmentes részéből hányan innának sört, ráadásul minőségi kisüzemit, mondják.
Az alkoholmentes családjuk (egy IPA, egy pilzeni, egy citrusos, egy mangós és egy stout, majd most jött a búza) az első volt a kisüzemi kategóriában a hazai mezőnyben, gluténmentest pedig eddig csak egy-két sörfőzde készített.
A cikkben arról is olvashatsz, hogy
- hogyan készül a gluténmentes sör,
- hol tartanak az új üzemmel,
- kik a Rózsa reggeli vendégei,
- és hogy mi újság a sörpiacon.
Van a magazinban még Urbányi Zóra-portré, Oszkó-Jakab Natália és a Művészetek Völgye (programajánlóval), a ChocoMe és Farkaskútvölgy sztorija, wakeboard és legyezőhorgászat, plusz könyvajánló, bazár és egy 50 budapesti vendéglátóhelyet ajánló Vibe Guide. A címlapon Lovas Rozi.
Lapozz bele a különszámba itt:
A cikk borítóképén Bukovinszky Béla és Bukovinszky László / Fotó: Mohai Balázs / Forbes Life