„Drágám, fiatalabb vagy nálam öt évvel, ráadásul nő vagy, és hát a férfiak előbb halnak. Én viszont nem akarom, hogy tíz évig magányos legyél, ha én elmegyek. Ezért mostantól nagyobb összegeket invesztálok az egészségembe, ez lesz a születésnapi ajándékod.” A spanyol Costa Blanca tengerparton fekvő SHA wellnessklinika és luxushotel egyik főorvosa győzköd a sztorijával a konzultáción, hogy ne aggódjak, egyáltalán nem önző dolog a hosszú életre bazírozni, ő is a feleségének szóló ajándékul kezdett az egészségével komolyan törődni. (A perzsa birodalomban a sahinsah volt a királyok királya, innen a SHA elnevezés.)
Önmagában az is bizarr, hogy naponta legalább tucatszor Mrs. Tóthnak szólítanak, a reptéri transzfernél, reggelinél, ebédnél, vacsoránál, teánál, kezelésnél, konzultációkon, egyéni jógaórán és személyi edzésen, de még a napi kétszeri takarításnál is. Másodszor estefelé néz be a személyzet, kizárólag azért, hogy a nappali és a hálórész közötti válaszfalban lévő méretes televíziót az ágy felé fordítsa, és elegánsan felhajtsa a paplan csücskét, hogy szinte hívogasson: tessék időben lefeküdni, a jó alvás is a hosszú élet titkai közé tartozik. (A tévét egyszer sem kapcsoltam be, egyik oldalról sem, remélem, ez is.)
A hatezer négyzetméteres komplexumban konzolos hidak kötik össze az egyes épületrészeket, és mindenütt mediterrán kertek, pihenőágyak, medencék. A legkisebb szoba, vagyis rezidencia is hetven négyzetméteres, de akár privát kerttel, medencével és wellnessrészleggel felszerelt, háromszintes, ötszobás villát is lehet bérelni (napi 7500 euróért), természetesen tengerre nézőt. Az Alicantétól háromnegyed órára, az 5,6 hektáros, sziklás Serra Gelada Nemzeti Park tövében, a Costa Blancán felhúzott hotelben 55 százalék a visszatérő vendégek aránya.
Shamadi-koktél
Reggelire miso levest kapok citrommal, némi gabonakását gyümölccsel, valamint sós zöldségteát. Minden főétkezés előtt egy pohár almaecetes vizet – többen az étterem neve után csak Shamadi-koktélnak hívták –, uzsonnára lótuszteát, vacsorára a könnyű halas, zöldséges vagy tésztás fogás után édesség gyanánt almakuzut, azaz a kuzunövény gyökeréből nyert keményítővel sűrített almalevet. Semmi hús, cukor, tejtermék, tojás vagy alkohol, sőt kávé sincs, de még csak vizet sem szolgálnak fel az étkezéshez.
A miso leves után gabonakása gyümölccsel, zöldségturmix és gyógyteák jöttek a reggelihez. Fotó: SHA
Mert az az alapelv, hogy evés előtt vagy után harminc perccel célszerű inni, így elkerülhető a felfúvódás és a gázosodás. A második nap végére egészen megszoktam a koffein nélküli életet, és körülbelül ennyi idő kellett ahhoz is, hogy megszeressem az úgynevezett biolight menüt, ami még viszonylag egészséges táplálkozás mellett is nagyon diétásnak tűnik. Pedig ez még nem is a fogyókúrás változat!
Három étrend közül lehet választani a kezelés elején, méghozzá orvosi segítséggel, a vizsgálatok után: a SHA menü a mediterrán diétát követi, és olyanoknak ajánlják, akik nem túlsúlyosak, ezért nem kell lemondaniuk sem a kalóriákról, sem a gourmet-ságról. Tele van halas és tengeri herkentyűs fogásokkal, sőt napi kétszeri édesség is belefér. A biolight azoknak való, akik kicsit jobban szeretnének ebben a pár napban figyelni magukra, anélkül, hogy különösebb méregtelenítő vagy súlykontrollcéljuk lenne (de azért kibírják napi egy desszerttel).
A legspártaibb a japán Kushi étrend, ez már igazi detox, mindössze heti egy halétellel – más napokon szinte csak miso és más levesekből, illetve algából áll az étkezés.
Az étterem, ahol esténként jazz is szólt. Fotó: SHA
Az ittlét amúgy is erősen detox jellegű: az épület számos pontján méregtelenítő teát és vizet helyeztek el, hogy eleget igyon az ember, és előre szólnak, hogy a második napon simán lehet egy kis fejfájás és szédülés, főleg, ha előtte sok kávét ittál, de aztán a holtponton átesve minden jobb lesz. És tényleg. Azért hallottam olyanokról, akik kiszöktek a városba kávézni. A tengerpart nagyjából fél óra gyalog, a közeli Altea óvárosát a szűk sikátorokkal és fehérre meszelt házakkal inkább taxival, pár perc alatt lehet elérni.
Mínusz 190 fok és algás testpakolás
Alfredo Bataller Parietti, a SHA mögött álló ingatlanmágnás évek óta emésztési problémákkal küzdött, majd vastagbéldaganatot diagnosztizáltak nála. Szerencsére talált egy orvost, aki speciális étrenddel és természetes gyógymódokkal kikúrálta.
Innen jött a SHA ötlete: Parietti a keleti gyógymódokat, a makrobiotikus étrendet, a sportot és a stresszoldó technikákat ötvözte a nyugati orvoslás vívmányaival.
Bár a hotel többről szól, mint wellness, a szauna- és medencerészleg sem kicsi. Fotó: SHA
A 2008-ban megnyitott SHA programját a makrobiotika első számú atyja, a japán orvosprofesszor, Michio Kushi segített neki összerakni. (A modern makrobiotikát George Oshawa és Michio Kushi dolgozták ki a tradicionális japán étkezés alapján. A makrobiotikus táplálkozás az ételek, élelmiszerek természetes formában való fogyasztásának és az élelmiszerekben lévő méreganyagok elkerülésének kombinációjára épül a zen buddhizmussal összhangban.) A megelőzésre helyezték a hangsúlyt, és szimpla wellnessparadicsom helyett komoly orvosi hátterű klinikát hoztak létre, különféle kezelésekkel, az akupunktúrától az ózonterápiáig.
A vendégek jellemzően negyvenesek, ötvenesek voltak, de a második reggel, amikor extra programnak beneveztem a sétára napfelkeltekor a világítótoronyhoz, két fiatalabb túratárs azt mesélte, hogy egy háromhetes ibizai vibrálást jöttek kipihenni.
Agenda planner és aquafitness
Van többek között kimondottan a kiégés felé tartó vezérigazgatóknak is program, a dohányzásról leszokást segítő, az alvászavarokra, illetve a női egészségre fókuszáló program is, a kétnapostól a többhetesig, 1300 eurós csomagártól a több tízezer eurósig. Jönnek ide párok is, akik a szexuális vágyukat kívánják visszanyerni, nekik speciális masszázs és persze konzultációk sora van a csomagjukban.
Én a négynapos Rebalance & Energise nevű programban vettem részt, ami – mint az összes többi – alapos állapotfelméréssel és konzultációkkal kezdődött. A testösszetételemtől az izomerőmön, viszcerális zsír mennyiségén és az ereim állapotán át a kognitív képességeimig mindent felmértek. (Ez a belső szerveket körülvevő zsír, aminek a magas értéke komoly egészségi problémákhoz, például cukorbetegséghez vagy szívbetegségekhez vezethet.) Azt ugyan enélkül is tudtam, hogy túlsúlyos nem vagyok, de különösen örültem a jó rezilienciaértékemnek, vagyis hogy – legalábbis a műszerek szerint – gyorsan és könnyen alkalmazkodom a változásokhoz.
Aztán kaptam egy úgynevezett agenda plannert, aki segített megszervezni a napi beosztásomat a következő négy napra. A csomagomban lévő vizsgálatok, kezelések és sportfoglalkozások mellett még lehetett választani a nem túl sok egy-két órás szabad idősávokba az a’ la carte menüből. Például vízi tornát, reggeli sétát a tengerpartra, a közeli hegycsúcson lévő világítótoronyhoz, illetve intenzív nordic walkingot.
Reggeli séta a világítótoronyhoz.
Beneveztem egy főzőkurzusra is, ahol szuperfoodokból, leginkább teljes kiőrlésű gabonákból főztünk, kölestabulét uborkával és zellerrel, spárgás-köményes-cukorborsós detox barnarizst és quinoás-misós sütőtökkrémlevest.
Gratuláltak, hogy kibírtam
Minden napra jutott egy személyi edzés, valamilyen stresszoldó technika (jóga, meditáció, mindfulness), némi keleti orvoslás és valamilyen masszázs vagy testkezelés. Utóbbiból többfélét is kipróbáltam, és kétségkívül az Abhyanga nevű indiai olajos ajurvédikus masszázs volt a négy nap egyik csúcspontja. Egy másik napon kaptam algás testpakolást, ami előtt természetes illóolajos pezsgőfürdőben fellazították a bőröm pórusait, majd a pakolással nylonba csomagoltak, és újabb jakuzziban ringattak gumimatracszerű anyaggal körbeburkolva, a végén pedig hideg vízsugárral mosták le rólam az algát. Majd gratuláltak, hogy utóbbit kibírtam.
Volt az agendámban gyömbéres forró testpakolás, akupunktúra, de az autoimmun kórképem miatt nem mertem bevállalni például a krioterápiát és az ózonterápiát. Előbbi fagyasztásos hidegterápia: a test egyes pontjait egy szaunakabinban mínusz 110–190 fok közé hűtik egy-két percre, hogy stimulálják az öngyógyító képességét. Az ózont pedig intravénásan juttatják be a véráramba, ez is az immunrendszert erősíti.
Mielőtt ezekre benevez az ember, persze konzultál szakorvosokkal, sőt biorezonanciás mérésen is részt vesz – azt is ezzel derítették ki, hogy magas a stresszszintem, így ehhez a problémához igazították a kezeléseket, például az akupunktúrát.
Az étterem a kertből főz, legalábbis amit lehet, maguk termesztenek.
Kápolna minden vallásnak
Amikor épp nem az első nap még megjegyezhetetlennek tűnő különféle várótermekben ücsörögtem az egyenfürdőköpenyemben és SHA-papucsomban, várva, hogy behívjanak az aktuális kezelésemre vagy konzultációmra, akkor szaunáztam, a kinti infinity poolban úszkáltam vagy a szobám hatalmas teraszáról, párnázott nyugágyból bámultam a tengert.
Este mozizhattam, többek között a mikrobiomról vetítettek dokumentumfilmet, de azt mondták, lényegében bármilyen filmet beszereznek, amire csak vágyom, és akár egymagam is kibérelhetem a bőrfoteles mozitermet. Az összes létező vallást nyitott ajtóval váró apró kápolna és mellette nyugalmas könyvtárszoba is van a komplexumban. Bár eleinte attól tartottak a házigazdák, hogy ha kitesznek pár idegen nyelvű könyvet, esetleg eltűnnek, ehelyett egyre nő a gyűjtemény, ahogy a vendégek a szállodában hagyják befejezett könyveiket.
Infinity pool tengeri kilátással. Fotó: SHA
A jó alvásért este mindig kaptam – a személyre szabott étrendem keretében – egy maréknyi olajos magvat, és persze a sok relaxálás, stresszoldás, masszázs és mozgás is megtette a hatását.
„Az alvásproblémák ott vannak az egészséges élet öt nagyvadja között – mondta Vicente Mera, a SHA belgyógyászati és anti-aging részlegének vezető orvosa. – Ezek az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás (ez húsz százalékkal csökkenti a halálozást), a stresszkezelés, a minőségi alvás. Ahogy egy szafarin muszáj látnod az elefántot, az oroszlánt, a leopárdot, a bivalyt és az orrszarvút, úgy ezt az öt ügyet rendbe kell tenned.” Doktor Mera szerint csak harminc százalékban múlik az életünk hossza a génjeinken, kétharmad arányban az életmódunk befolyásolja, hogy meddig és milyen egészségben élünk.
Mesterséges kék zóna
Tavaly nyitották meg Bataillerék a második SHA-t, Mexikóban, Cancúntól harminc percre északra, 2026-ban pedig keleten terjeszkednének. Dubaj és Abu-Dzabi közt nagyjából félúton, 1,6 kilométeres óceánpartszakaszon a szokásos SHA hotel és wellnessklinika mellett állandó lakhelyeket is kínálnának az egész évben longevity-fókusszal élni kívánó tehetőseknek. A Föld eddigi kék zónái – ahol a legtovább egészségben élnek az emberek – eddig organikusan alakultak ki, a SHA Emirates lenne az első mesterséges az alapítók szándékai szerint.
10 étel, amire a SHA-ban esküsznek
- miso leves: immunerősítő és antioxidáns hatású
- kuzu: a kuzunövény gyökeréből kinyert keményítő, sűrítőnek használják, oldja az elsavasodás okozta diszkomfortérzést, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert
- szezonális zöldségek és gyümölcsök: vitamin-, ásványianyag- és rostforrások, a gyulladáscsökkentő étrend fontos alapanyagai
- fermentált ételek: prebiotikumok, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatással, segítenek a vércukorszint szinten tartásában, és csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
- szűretlen almaszájderecet: segíti a glükózkontrollt, könnyíti az emésztést, stimulálja az emésztőenzimek termelődését
- teljes kiőrlésű gabonák: rosttartalmuk miatt nagyon jó a hatásuk a mikrobiomra és így az immunrendszerre
- olajos magvak (pl. dió, mogyoró, kesudió): magnéziumtartalmuk miatt segítik a pihentető alvást
- kombu: sötétzöld alga, ami az óceánok mélyén nő, használják például alaplé készítéséhez és köretnek is, jódtartalma miatt hasznos a pajzsmirigy működéséhez
- shitake gomba: magas a vastartalma, koleszterincsökkentő hatása van, így erősíti a vérkeringést és az immunrendszert
- tempeh: fermentált szójaszármazék, magas fehérjetartalma miatt a legjobb húspótló