A Wang étterem és a Biang bisztrók alapító-tulajdonosa szerint a kialakult helyzetben nehéz optimistának maradni, ennek ellenére reménykedik a párbeszédben.
Mi történt? „Az elmúlt években túléltük a koronavírus-járvány éttermekre mért súlyos csapását, és most is minden erőnkkel próbáljuk elviselni az infláció okozta példátlan gazdasági nyomást – de ezúttal elképzelhető, hogy nem fogunk tudni kitartani” – írja hétfői Facebook-bejegyzésében Vang Csiang, azaz Wang Mester. A Biang bisztrók tulajdonosa posztjában arról ír, éttermeit minden eddiginél nehezebb helyzetbe hozta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság döntése, amely megszüntette a kínai állampolgárok munkavállalási engedélyeinek kiadását.
Kontextus. A Vang Csiang éttermeit érintő problémáról a Forbes.hu már az Indigo étterem esetében is írt. Dhillon Rajneet Singh, az indiai étterem tulajdonosa is kifogásolta, hogy a magyar kormány szigorított a bevándorlási szabályokon, ezzel szinte ellehetetlenítve az ázsiai szakácsok behozatalát. Wang mester éttermeiben is hasonló gyakorlat alakult ki az évek során, elmondása szerint ugyanis Budapesten szinte lehetetlen megfelelő kínai szakácsot találni.
Mi jöhet most? Wang mester a helyzetre való tekintettel két nagyobb, 2025-re tervezett projektjét is felfüggeszti. „Ami ennél is súlyosabb – komolyan fontolóra kell vennem egy vagy két éttermem bezárását az őszi-téli időszakban, hogy a többinek esélye legyen a működésre” – írja bejegyzésében. A tulajdonos azonban azt sem tartja kizártnak, hogy jelentősebb előrelépések esetén 2026-ban újabb éttermeknek is le kell húznia a rolót.