Még mindig reklámozzák az adómentességet, ami csak erősíti a képet: az Orbán kormány 2010 óta abban érdekelt, hogy a magyarok szépen, csendben, otthon húzzák meg a butykost.
Mi történt? Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen, és ha egy háztartásban több magánfőző él, az éves kedvezményes mennyiség személyenként összeadódik – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Miért érdekes ez? Mert az adóhatóság fontosnak tartotta közölni: magánfőzőként bárki, aki elmúlt 18 éves és gyümölcsöt termeszt, a saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő párlatot. Orbán Viktor kormányfő 2010-ben hirdette meg a pálinkafőzés szabadságát.
Mit érdemes tudni még? Noha az Orbán-kormány 2010 óta számos eszközzel erősíti a lesújtó magyar alkoholbetegséggel kapcsolatos statisztikák romlását, és igyekszik a viszonylag olcsó droghoz juttatni a társadalmat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az alkoholnak nincs egészséges mértéke, minden egység káros.
Egészségügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra is: bár az egy főre jutó alkoholfogyasztás nemzetközi összehasonlításban nem kiugróan magas, a nem regisztrált alkoholfogyasztás, különösen az otthoni pálinkafőzés, nehezítik az alkoholbetegség okozta magyar katasztrófahelyzet pontos felmérését.