A klímaváltozás miatt egyre kevesebb málnát termesztenek Magyarországon, a szélsőségek enyhítéséhez a növények nemesítése nem elegendő.
Mi történt? Az éghajlatváltozás és a munkaerőhiány miatt málnát már csak elszórtan termesztenek hazánkban, összefüggő nagyobb ültetvények csak elvétve akadnak az országban – írja az Mfor.
Kontextus. A kutatók szerint a bogyósok termesztésénél az egyik legnagyobb kihívás a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a fő málnafajtáink érési ideje arra a periódusra esik, amikor hazánkban 35-40 Celsius fokos hőmérséklet is előfordul. Ahhoz, hogy a szélsőségek hatásait enyhítsük, a nemesítési lehetőségek nem elegendőek, a növények árnyékolására van szükség.
Mi a helyzet a görögdinnyével? Nem csak a málna, a dinnye is fokozottan ki van téve az időjárási viszonyoknak. Érdekes módon viszont nem csak a termelői, de a fogyasztói oldalról is. A dinnye az ásványvízhez vagy a sörhöz hasonlóan időjárásfüggő termék. „Ha továbbra is olyan hőség lesz, mint ami most van, akkor nagy fogyasztásra készülhetünk, de ha már 20 fok köré visszahűl az idő, akkor szinte teljesen meg is tud állni a dinnyefogyasztás” – mondta a Forbes elemzésében Dorcsinecz Balázs Ákos, a Dombegyházi Euro TÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója.