Nem állnak meg a Simon’s Burger tulajdonosai: az egyik burgerezőjüket átalakítva megnyitották legújabb csirkés helyüket, a Travis’ Tenders-t a fővárosban.
Az étteremről tudsz kérlek külső vagy belső képet küldeni? – kérdezem Tóth Simontól, a Simon’s Burger egyik tulajdonosától. „Annyira új a hely, hogy még csak az ételekről van fotónk” – vallja be Simon. A válasz nem rá vall, amúgy is ő felel a marketingért, de Simon’s Burgereknél megszokott marketingkampányok, és grand opening a Travis’ Tenders-nél elmaradt – szándékosan.
Három hete nyitottak, de már kinőtték a helyet
A fővárosi Vitkovics Mihály utcában nyitotta meg legújabb éttermét Tóth Simon, és bátyja, Máté, a Simon’s Burger tulajdonosai. Amikor idén márciusban a Forbes Under 30 Summiton bejelentették, hogy New York-ban nyitnak éttermet, arról is beszéltek, hogy a Simon’s, a Smashy és a Buddy’s Burger után hamarosan egy negyedik, csirkés márkával is piacra lépnek itthon, szeretnének egy újabb piaci szegmenst learatni. Ez három hete meg is történt: a Simon’s Burger korábbi éttermét (ez a Deák téri flagship étterem idén tavaszi nyitása óta amúgy is üresen állt) alakították át Travis’ Tenders-szé.
Simon nem akarta, hogy ezt is róla nevezzék el, úgyhogy az omlós csirkemellre utaló tendershez jól illő, és az Egyesült Államokban is ismert nevet kerestek, mondta szerdán a Forbes.hu-nak.
Elmaradt a hájp, de aztán magától is kialakult
Azért nyitottak ilyen halkan, mert ez egy teljesen új receptúra és termék, és a csirkéhez még azért sok mindent kell, hogy tanuljanak, hogy elérjék azt a tudást, mint amivel a smashed burgerek terén rendelkeznek. „Nem akartunk azonnal robbantani valami olyat, amiről még nem tanultunk eleget”, mondja Simon. Az első két hét csendben telt el, nem írták ki sehová, hogy kinyitottak, de lassan felfedezték az emberek a helyet, közben pedig Simonék is tökéletesítették a recepteket, figyelték a visszajelzéseket, és építettek maguk köré egy csirkés csapatot olyanokból, akik korábban ilyen gyorsétterem-láncnál dolgoztak.
Az új éttermet hamar felfedezték a vendégek: háromszáz négyzetméteren működnek, de már alig lehet mozdulni, ötezer csirkemellet adnak el naponta, foglalja össze Simon.
„Egész Amerika csirkét eszik”
Itthoni konkurenciájuk, és egyben példaképük ebben a csirkés műfajban a Magyarországon több mint száz étteremmel rendelkező KFC, az Egyesült Államok csirkés láncai közül pedig a Chick-fil-A, a Raising Cane’s, valamint a Dave’s Hot Chicken.
Simonék kizárólag csirkemellet, belső mellfilét sütnek, ami omlós, puha, de a például a KFC-vel ellentétben ők nem kétszer, hanem csak egyszer paníroznak, így inkább a hús dominál. Simon azt mondja, a kinti láncok is ezt a receptúrát követik, ez nekik is nagyon megtetszett. A következő három év a csirkéről fog szólni, éppúgy, ahogy az utóbbi három év meg a smashed burgerről szólt, mondja Simon. Amerikában már tart az a trend, forgalomban a Chick-fil-A van az élen, „egész Amerika csirkét eszik”, vége a smashed burger-őrületnek.
Kizárólag csirkemellet sütnek. Fotó: Travis’ Tenders/Varga Benedek
Nem titok, hogy a Travis’ Tenders brandje, és a hely kialakítása is már úgy jött létre, hogy könnyen franchise-osítható rendszer legyen. A terjeszkedéshez nem kell külső befektetőt bevonni, és már dolgoznak azidőközben 15 fősre bővült back-office-szal a franchise-kézikönyveken. „Az alap franchise-szerződésünk ide is átkonvertálható.”
Tavaly ötmilliárdot csináltak
Hazai franchise-partnereik körülbelül négyszázmillió forintos bevételét és az egyéb márkáik bevételét is beleszámítva a Simon’s cégcsoport 2024-ben mintegy ötmilliárd forintos forgalmat realizált.
A nemrég nyílt egri, Corvin Plazai és a Kökiben nyílt éttermekkel a Simon’s Burger hivatalosan is átvette a harmadik helyet a hazai marhahúspogácsára épülő hamburgerláncok között (első a McDonald’s, második a Burger King). „Ha a lokációk számát vesszük figyelembe, immár csak két versenytársunk előz meg bennünket az országban” – írták Instagram-oldalukon. Itthon jelenleg tizennyolc éttermük van, már ami a Simon’s brandet illeti, emellett egy Smashy és egy Buddy’s, utóbbi kettő Budapesten. Hamarosan Veszprémben nyílik Simon’s, így tovább nő éttermeik száma.
Idén tavasszal New York-ban, a Union Square-en nyitottak éttermet, ami a budapesti Smashy tengerentúli párja.