Kihirdették a „Világ 50 legjobb étterme” listáját, Dél-Amerika erősen szerepelt a Top10-ben.
Mi történt? Torinóban adták át a fine dining Oscar-díjának tekintett elismerést, a fődíjat a limai Maido kapta, amely a tavalyi ötödik helyről jött fel az elsőre. A perui fővárosban található éttermet Mitsuharu „Micha” Tsumura séf vezeti, és úgynevezett nikkei konyhát visz, az aprólékos japán konyhatechnikát ötvözi a perui alapanyagokkal. Peru egyébként legalább 20-30 éve nagyot megy gasztronómiában, a listára négy éttermük is felkerült.
A második helyen az Asador Etxebarri végzett a spanyolországi Atxondóban, míg a harmadik helyen a mexikóvárosi Quintonil végzett, őt követte a madridi Diverxo, majd a koppenhágai Alchemist zárta az első ötöt. Az ázsiai városok közül Bangkok lett a nagy nyertes, ahol hat étterem is bekerült a világ legjobb ötvene közé, közülük a Gaggan a hatodik helyen zárt.
A hetedik helyen a tokiói Sézanne végzett, a nyolcadik helyen pedig a párizsi Table by Bruno Verjus következett. A kilencedik helyen a limai Kjolle végzett, míg a szintén dél-amerikai étterem, a Buenos Aires-i Don Julio a tizedik helyre került, megőrizve a tavalyi pozícióját. Magyar étterem nem került a listára, a hozzánk legközelebb eső Top50-es étterem a bécsi Steirereck.
Hogyan választják ki az ötven legjobbat? Az évente megjelenő listát több mint 1100 nemzetközi étteremipari szakértő, köztük gasztronómiai írók és séfek szavazatai alapján állítják össze. A fődíjat egy étterem csak egyszer nyerheti el, utána átkerülnek egy másik listára, ahol a korábbi győzteseket gyűjtik. Itt olyan éttermek találhatóak, mint a koppenhágai Geranium és a Noma, valamint a New York-i Eleven Madison Park, a londoni The Fat Duck, az olaszországi Modenában található Osteria Francescana, a franciaországi Mentonban található Mirazur és a limai Central. A tavalyi „50 legjobb étterem” győztese, a barcelonai Disfrutar is átkerült erre a listára.
A lista:
- Maido (Lima, Peru)
- Asador Etxebarri (Atxondo, Spain)
- Quintonil (Mexico City, Mexico)
- Diverxo (Madrid, Spain)
- Alchemist (Copenhagen, Denmark)
- Gaggan (Bangkok, Thailand)
- Sézanne (Tokyo, Japan)
- Table by Bruno Verjus (Paris, France)
- Kjolle (Lima, Peru)
- Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
- Wing (Hong Kong)
- Atomix (New York City)
- Potong (Bangkok)
- Plénitude (Paris, France)
- Ikoyi (London, England)
- Lido 84 (Gardone Riviera, Italy)
- Sorn (Bangkok, Thailand)
- Reale (Castel di Sangro, Italy)
- The Chairman (Hong Kong)
- Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Brunico, Italy)
- Narisawa (Tokyo, Japan)
- Suhring (Bangkok, Thailand)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Elkano (Getaria, Spain)
- Odette (Singapore)
- Mérito (Lima, Peru)
- Trèsind Studio (Dubai, UAE)
- Lasai (Rio de Janeiro, Brazil)
- Mingles (Seoul, South Korea)
- Le Du (Bangkok, Thailand)
- Le Calandre (Rubano, Italy)
- Piazza Duomo (Alba, Italy)
- Steirereck (Vienna, Austria)
- Enigma (Barcelona, Spain)
- Nusara (Bangkok, Thailand)
- Florilège (Tokyo, Japan)
- Orfali Bros (Dubai, UAE)
- Frantzén (Stockholm, Sweden)
- Mayta (Lima, Peru)
- Septime (Paris, France)
- Kadeau (Copenhagen, Denmark)
- Belcanto (Lisbon, Portugal)
- Uliassi (Senigallia, Italy)
- La Cime (Osaka, Japan)
- Arpege (Paris, France)
- Rosetta (Mexico City, Mexico)
- Vyn (Skillinge, Sweden)
- Celele (Cartagena, Colombia)
- Kol (London, England)
- Restaurant Jan (Munich, Germany)