Európa legnagyobb szervestrágya üzeme épül fel Magyarországon.
Mi történt? A Master Good cégcsoport megkezdheti nyáron Európa legnagyobb szervestrágya feldolgozó üzemének felépítését Nyírjákón – derül ki a cég közleményéből. Maga a fejlesztés 9,9 milliárd forintba kerül, és a tervek szerint 2026 második felétől üzemel majd a gyártósor.
Kontextus. Jelenleg 30 ezer tonnát képes a gyár előállítani, a fejlesztéssel ez megháromszorozódik, és eléri a 100 ezer tonna éves kapacitást. Európában a legnagyobb kapacitású, hasonló terméket gyártó üzem kapacitása 70 ezer tonna. A BioFer termék Magyarország piacvezető szerves trágyáját készíti, jelenleg 7 terméket kínálnak.
Honnan jön ehhez az alapanyag? A Master Good üzemében a nevelés úgynevezett mélyalmos tartással történik, ez azt jelenti, hogy az istállópadozatot alomanyaggal terítik be. A felnevelt csirkék elszállítását követően ez az alom szerves csirketrágyává dúsul fel, ezt hasznosítja a cég a szervestrágya gyártásánál.
„Értéket nem szoktunk eldobálni”, fogalmaz idősebb Bárány László. Jelenleg a Baromfi Coopnak és a Master Good csirkehizlaló partnereinek az éves össztrágya mennyisége kétszer akkora, mint amennyit a gyárban fel tudnak használni, ezen fog segíteni az új gyártósor.
A Bárány család négy generáció óta foglalkozik baromfitenyésztéssel, cégcsoportjuk, a Master Good dolgozza fel a magyar csirkevolumen 50 százalékát. A család vagyonát legutóbbi milliárdoslistánkon 163 milliárd forintra becsültük, Bárány Péterrel februárban készült nagyinterjú a Forbes.hu-ra.